تعداد نشریات | 39 |
تعداد شمارهها | 1,175 |
تعداد مقالات | 8,456 |
تعداد مشاهده مقاله | 6,344,382 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,595,730 |
خوردگی در بسته بندی های فلزی مواد غذایی | ||
علوم و فنون بستهبندی | ||
مقاله 6، دوره 9، شماره 36، اسفند 1397، صفحه 60-69 اصل مقاله (1.61 M) | ||
نوع مقاله: مروری | ||
نویسندگان | ||
راضیه ثانی* 1؛ مهرداد محمدی2؛ میترا زارع3 | ||
1استادیار و عضو هیات علمی، گروه مهندسی مواد، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز، ایران | ||
2استادیار و عضو هیات علمی، گروه مهندسی مکانیک، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز، ایران | ||
3مربی و عضو هیات علمی، گروه مهندسی پلیمر، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز، ایران | ||
تاریخ دریافت: 01 اردیبهشت 1397، تاریخ بازنگری: 30 اردیبهشت 1397، تاریخ پذیرش: 01 اسفند 1397 | ||
چکیده | ||
واژه خوردگی معمولاً به تشکیل زنگ و یا اکسید شدن سطح فلز اطلاق میشود. خوردگی در قوطیهای کنسرو به وسیله حل شدن فلز قوطی در مواد غذایی صورت میگیرد. مواد غذایی شامل ترکیباتی مانند نیترات، نیتریت، گوگرد، ترکیبات سولفیت و آمینو اسیدها میباشند. این ترکیبات میتوانند سبب خوردگی قوطی فلزی گردند. واکنشهای شیمیایی بین ماده غذایی و قوطی فلزی در ابتدا منجر به آزاد شدن الکترون و سپس تولید هیدروژن میگردد. با ادامه واکنش شیمیایی، در سطح فلز حفرههایی ایجاد میشود. این حفرهها منجر به انتقال فلز از سطح قوطی به ماده غذایی میگردد. بنابراین اثر نهایی خوردگی، تغییرات ارگانولیپتیکی، از بین رفتن خلأ، تورم هیدروژنی و یا سوراخ شدن قوطی است. موارد ذکر شده باعث از بین رفتن محصول و عدم فروش آن میشود. با شناخت بهتر مکانیزیمهای خوردگی و بکارگیری مواد و پوششهای نوین میتوان مشکل خوردگی را به طور قابل توجّهی کاهش داد. مقاله حاضر مروری بر مکانیزمهای خوردگی و واکنشهای شیمیایی محتمل بین فلز قوطی و ماده غذایی میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
خوردگی؛ قوطی فلزی؛ بسته بندی | ||
مراجع | ||
1. میر نظامی ضیابری ح، (بهار 1389)، «اصول بسته بندی مواد غذایی»، چاپ ششم، شابک: 4-76-7006-964، انتشارات آییژ. 2. فونتانا مارس،(1394)، مترجم: دکتر احمد ساعتچی، «مهندسی خوردگی»، چاپ سوم، ISBN:978-964-6122-26-0 ، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه اصفهان. 3. باردل اینار، (1393)، مترجم: دکتر محمود پاکشیر، مهندس خشایار مرشد بهبهانی، «خوردگی و حفاظت»، چاپ اول، شابک: 8-469-462-964-978، انتشارات دانشگاه شیراز. 4. عظیمی آ. ، شعبانی ع.، طرقی نژاد م.، تدین م.، برنجیان ا.، جمشید یانج.، دهقاننیا م.، کارگر ح.،رحیمی د. (1393)، «بررسی خوردگی قوطی های قلع اندود حاوی کمپوت گلابی بر مبنای پوشش لاک اعمالی»، سمپوزیم فولاد 93، ص. 769- 775. 5. COLES R. , MCDOWELL D., KIRWAN M. J. , (2003), “Food packaging technology”, ISBN: 1-84127-221-3, Black Well Publishing. CRC PRESS. 6. Abdel-Gayoum Abdel-Rahman N., )2015(, “Tin-plate corrosion in canned foods”, Journal of Global Biosciences ,ISSN 2320-1355 , Volume 4, Number 7, pp. 2966-2971. 7. West J.M., 1986, “Basic Corrosion and Oxidation”,second edition, ISBN: 0-470-20297-19, Halsted Press-Paperback. 8. Jafari S.M., Amanjani M., Ganjeh M., Katouzian I., Sharifi N., 2018, “The influence of storage time and temperature on the corrosion and pressure changes within tomato paste cans with different filling rates”, Journal of Food Engineering, Volume 228, July, Pages 32-37. 9. Blunden S. ,Wallace T. ,2003, “Tin in canned food: a review and understanding of occurrence and effect “,Food and Chemical Toxicology ,Volume 41, Issue 12, Pages 1651-1662. 10. Gonzalo J. Benitez,Pablo A. Cirillo,Marcelo J. L. Gines,Walter A. Egli, 2006, “INTERNAL CORROSION IN TINPLATE CANS” ,16 th IAS Rolling Conference, San Nicolas, Argentina, PP. 583-590. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 942 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 444 |