تعداد نشریات | 38 |
تعداد شمارهها | 1,247 |
تعداد مقالات | 9,024 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,932,417 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,748,395 |
بررسی میزان آگاهی و نگرش کارشناسان در مورد محصولات تراریخته | ||
پدافند غیرعامل | ||
مقاله 1، دوره 10، شماره 4 - شماره پیاپی 40، اسفند 1398، صفحه 1-11 اصل مقاله (947.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین هنری* 1؛ محمد ترابی کیا2؛ سید مجتبی آقایی3 | ||
1دانشیار دانشگاه جامع امام حسین(ع) | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد پدافند زیستی دانشگاه جامع امام حسین(ع)، تهران، ایران | ||
3کارشناسی ارشد سلولی و مولکولی، دانشگاه جامع امام حسین(ع)، تهران، ایران | ||
تاریخ دریافت: 23 دی 1397، تاریخ بازنگری: 13 اسفند 1397، تاریخ پذیرش: 15 اردیبهشت 1398 | ||
چکیده | ||
با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت جهان و نیاز مبرم به غذا در سالهای اخیر، پیشرفتهای مهندسی ژنتیک در ایجاد موجودات تغییریافته ژنتیکی (GMOs) باعث ورود گسترده محصولات این فناوری و به خصوص گیاهان تراریخته به بازار مصرف شده است. با وجود نگرانی درباره ایمنی این محصولات غذایی، و با توجه به مزایای اقتصادی، زیست محیطی، مقاومت به حشرات، علفکشها و بیماریهای گیاهی، و افزایش ارزش تغذیهای بهطور مداوم بر سطح زیر کشت این گیاهان و همچنین تعداد کشاورزانی که به کشت این محصولات میپردازند، افزوده میشود. از اینرو، در این پژوهش نظرات کارشناسان رشتههای مختلف کشاورزی، زیست فناوری کشاورزی، پزشکی، پدافند، زیستشناسان، مهندسان صنایع غذایی و دانشجویان دکترا در خصوص میزان اطلاع از جنبههای مختلف تراریخته به کمک پرسشنامه و آزمونهای آماری مرتبط جهت تعمیم آن به عموم جامعه مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج آزمونهای تی استیودنت، تجزیه واریانس و مقایسات میانگین، در زمینههای مختلف تراریختگی، میزان آگاهی کارشناسان و دانشجویان مختلف تفاوت معنیداری وجود داشت. تراریختی گیاهان و جنبههای مختلف آن از نظر دانشجویان دکترا، کارشناسان مدیریت، مهندسین کشاورزی، زیست شناسان و مهندسین صنایع غذایی شرکتکننده در نظرسنجی مغفول مانده بود. با توجه به آسیبهای بوم شناختی گیاهان تراریخته، فعالان محیط زیست و حشرهشناسان شرکت کننده نیاز به دورههای آموزش ضمن خدمت برای افزایش میزان آگاهی این افراد احساس میگردد. گروه پزشکان بالاترین میزان آگاهی در بیشتر زمینههای گیاهان تراریخته، را در بین گروههای مورد بررسی داشتند. با توجه به پیوستن کشور ایران به پروتکل جهان شمول کارتاهنا، متأسفانه هنوز اقدام گستردهای جهت برچسبگذاری محصولات تراریخته صورت نپذیرفته است. پیادهسازی قوانین برچسبگذاری محصولات تراریخته در کشور، یک اقدام ضروری محسوب میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیت غذائی؛ محصولات تراریخته؛ آگاهی کارشناسان؛ مهندسی ژنتیک | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating Awareness and attitude of relevant experts on transgenic products | ||
نویسندگان [English] | ||
H. Honari1؛ M. Torabikia2؛ S. M. Aghaie3 | ||
1imam hoseein university | ||
2imam hoseein university | ||
3imam hoseein university | ||
چکیده [English] | ||
Due to the massive increase in the world population and the urgent need for food in recent years, progress in genetic engineering, creating genetically modified organisms (GMOs) has led to the widespread introduction of this technology, especially of genetically modified plants into the consumption market. Given the economic and environmental advantages, such as resistance to insects, herbicides and plant diseases, and increasing nutritional value of the crops, in spite of concerns about the safety of these food products their cultivation, as well as the number of farmers who cultivate them is being continuously increased. Therefore, in this research, the opinions of experts from fields of agriculture, biotechnology, passive defense and medicine, food industry engineers and PhD students were evaluated regarding the measure of information on different aspects of Genetically Modified Organisms, and various questionnaires and statistical measures were applied to draw inference about the public in general. According to the results of t-test, analysis of variance and mean comparisons, there was a significant difference between different experts and students, concerning knowledge about different areas of transference. PhD students, management experts, agricultural engineers, biologists and food industry engineers who participated in the survey were unfamiliar with transformation and its various aspects. Regarding ecological damage of genetically modified plants, environmentalists and entomologists need to have mid-career training courses to increase their knowledge. The group of doctors had the highest level of knowledge about Genetically Modified Organisms among the groups involved in this study. Regarding the accession of Iran to the Universal Protocol of Cartagena, unfortunately, there has been no perfect action regarding the labeling of transgenic products. Given the identification of transgenic elements within all the tested examples in this study and the probability of them being genetically modified, the implementation of the rule of labeling transgenic products in the country is an indispensable step. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Transformation products, food security, passive defense | ||
مراجع | ||
Nations, Field Guide/Manual on the Identification and Management of Poplar pests and Produced by: Forestry Departmen, Manual on Forest Insect Pests with Emphasis on Pests of Poplars in the Area of the “Three North 009 Project” (North-Eastern China), http://www.fao.org, 2009.##
“Expression of Hybrid cry3aM-licBM2 Genes in Transgenic Potatoes (Solanum tuberosum),” Plant Cell Tissue and Organ Culture, vol. 92, pp. 321, 2008.##
Protein,” 1st National Biosafety Congress In Iran, pp. 17-18, 2004.##
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,381 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,289 |