تعداد نشریات | 38 |
تعداد شمارهها | 1,244 |
تعداد مقالات | 9,010 |
تعداد مشاهده مقاله | 7,872,737 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,722,421 |
بررسی امکان استفاده از فنّاوری ازن در صنعت بسته بندی محصولات غذایی | ||
علوم و فنون بستهبندی | ||
مقاله 5، دوره 6، شماره 22، شهریور 1394، صفحه 54-63 اصل مقاله (356.94 K) | ||
نویسندگان | ||
محمدحسن کمانی* 1؛ مونا فلاح شجاعی2؛ صادق ریگی3؛ حبیب اله میرزایی2 | ||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، سبزوار | ||
2دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار | ||
تاریخ دریافت: 16 شهریور 1394، تاریخ بازنگری: 06 آبان 1403، تاریخ پذیرش: 28 شهریور 1397 | ||
چکیده | ||
امروزه، استفاده از فنّاوری ازن به عنوان یک روش کارآمد جهت حذف میکروارگانیسمها و استرلیزاسیون مواد بستهبندی به میزان زیادی مورد توجّه صنعتگران غذا قرار گرفته است. در این میان برهم کنش گاز ازن و مواد بستهبندی بسیار حائز اهمیت بوده و شناخت این عوامل در کیفیت مواد غذایی بستهبندی شده و ایمنی غذایی آن نقش بسزایی دارد. به طوری که حضور این گاز در مجاورت مواد بستهبندی میتواند سبب تغییراتی در برخی از خصوصیات پلیمرهای پلاستیکی مورد استفاده در بستهبندی نظیر تغییر در خصوصیات بازدارندگی، مکانیکی، فیزیکی، ساختاری و یا تجزیه شیمیایی پلیمرهای آن گردد. از مهمترین تغییرات مشاهده شده در این پلیمرها میتوان به تغییر در میزان کشش سطحی و چسبندگی پلیمرهایی نظیر پلیاتیلن، پلیپروپیلن و پلیاتیلن ترفتالات، تغییر در ساختار حلقههای آروماتیک فیلمهای پلیاستایرن و کاهش پایداری آنها، افزایش میزان و سرعت اکسیداسیون در بخش آمورف پلیمرها و شکلگیری و حضور برخی فرآوردههای اکسیداسیون نظیر استرهای پلاستیک، آلکان، آلکنها، کتونها و پراکسیدها اشاره کرد. کلیه تغییرات ایجاد شده در پلیمرها میتوانند سبب تغییر در خواص کیفی مواد غذایی بستهبندی شده و کاهش ایمنی غذایی آن شود. بنابراین جهت استفاده بهینه از این فنّاوری، درک صحیح از مکانیزم و عوامل مؤثر بر این واکنشها، ضروری به نظر میرسد. در این مطالعه، نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه کاربردهای گاز ازن در صنعت غذا، تغییرات ایجاد شده در مواد بستهبندی تحت تأثیر تیمار با ازن و نیز تأثیر این مواد بر خواص کاربردی ازن بررسی شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
ازن؛ بسته بندی مواد غذایی؛ استرلیزاسیون؛ پلیمر؛ خصوصیات مکانیکی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the possibility of using ozone technology in the food packaging industry | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 283 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 164 |