تعداد نشریات | 39 |
تعداد شمارهها | 1,175 |
تعداد مقالات | 8,453 |
تعداد مشاهده مقاله | 6,343,748 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,594,264 |
تهیه و بررسی خواص فیزیکی مکانیکی نانو پوشش خوراکی از مخلوط کربوکسی متیل سلولز و صمغ گوار و نانوذرّات اکسید روی | ||
علوم و فنون بستهبندی | ||
مقاله 1، دوره 10، شماره 38، شهریور 1398، صفحه 6-17 اصل مقاله (1.78 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
عبدالرسول ارومیه ای* 1؛ فاطمه سادات میرلوحی* 2 | ||
1عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب | ||
2کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب | ||
تاریخ دریافت: 01 آذر 1397، تاریخ بازنگری: 30 آذر 1397، تاریخ پذیرش: 01 فروردین 1398 | ||
چکیده | ||
استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی مشتق شده از بیوپلیمرهای طبیعی در صنایع غذایی به دلایل زیست محیطی بسیار مورد توجّه است. این فیلم ها و پوشش های خوراکی، از طریق کاهش تبادل رطوبت و گازها بین محیط و مواد غذایی می توانند باعث کاهش جذب روغن در هنگام سرخ کردن و بهبود کیفیت و ماندگاری مواد غذایی گردند. در این پژوهش، فیلم زیست تخریب پذیر خوراکی با کربوکسی متیل سلولز و صمغ گوار به همراه نانو ذرّه اکسید روی به روش ریخته گری تولید شد و اثر حضور نانو ذرّه اکسید روی در محصول پوشش دهی شده، به منظور بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم ها، مورد مطالعه قرار گرفت. کربوکسی متیل سلولز و صمغ گوار با نسبت های 0:100، 30:70، 50:50، 70:30، 100:0 با یکدیگر ترکیب شدند. در ساخت این پوشش ها از گلیسرول به عنوان نرم کننده(پلاستی سایزر) استفاده شد. تأثیر هر کدام از این ترکیب درصدها بر روی ویژگی های مکانیکی، زبری، عبوردهی گازها، رطوبت و میزان جذب روغن و همچنین خواص ضد میکروبی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمون خواص مکانیکی نشان داد با افزودن نانوذرّات، درصد ازدیاد طول، افزایش مقدار مدول و استحکام کششی، کاهش یافت. در تصاویر میکروسکوپ نیروی اتمی فیلم حاوی نانو ذرّه اکسید روی و میزان برآمدگی ها و زبری آن افزایش یافته و تجمع نانو ذرّات در فیلم بیوپلیمر بیشتر شده است. نتایج بررسی خواص ضد میکروبی فیلم خوراکی، حاکی از آن است که عدم حضور نانو ذرّه در پوشش خوراکی، نتیجة مثبت به رشد باکتری را نشان می دهد. با توجّه به مضرات بالا بودن روغن در محصولات سرخ شده و تأثیر پوشش خوراکی بر کاهش میزان جذب روغن، نتایج حاصل از اعمال پوشش خوراکی بر روی سیب زمینی و بادمجان نشان داد که رابطه مستقیمی بین میزان جذب روغن و افت رطوبت در سیب زمینی و بادمجان وجود دارد که نمایانگر کاهش جذب روغن در هنگام سرخ کردن می باشد . بیشترین میزان رطوبت و کمترین میزان جذب روغن مربوط به نمونة پوشش دهی شده با کربوکسی متیل سلولز 70 % و گوار 30 % می باشد . در نتیجة اعمال پوشش بر روی توت فرنگی فیلم کربوکسی متیل سلولز و گوار با نسبت 70:30 بهترین ماندگاری را تا روز پنجم به همراه داشته است. بنابراین نتیجه می گیریم پوشش دهی سبب ایجاد مانعی مناسب برای عبور گازها و رطوبت شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
پوشش خوراکی؛ زیست تخریب پذیر؛ خواص فیزیکی مکانیکی؛ نانو ذرّات اکسید روی | ||
مراجع | ||
10. امامی فر.آ ،کدیور.م ،شاهدی .،م ، سلیمانیان زاد.ص ،(1389)، «ارزیابی اثر بستهبندیهای نانو کامپوزیتی حاوی نقره و اکسید روی بر عمر نگهداری آب پرتغال تازه»، مجلّه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، سال ششم(شماره 1)، صفحات 57-67. 11. حسین زاده.ا ، سمرقندی.م.ر ، علی خانی.م.ر، روشنایی.ق، عسگری.ق ،(1391)، «کارایی ضدمیکروبی سوسپانسیون نانو ذرّه اکسید روی علیه باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی»، مجلّه سلامت و محیط، فصلنامه علمی پژوهشی انجمن علمی بهداشت محیط ایران، دوره پنجم(شماره4)، صفحات 474-463. 12. Milda E. Embuscado, Kerry C. Huber,(2009), “Edible Films and Coatings for Food Applications ,” Springer Science+Business Media. pages 57-59. 13. Nooshin Noshirvani, Babak Ghanbarzadeh, Reza Rezaei Mokarram, Mahdi Hashemi, V´eronique Coma .(2017). “Preparation and characterization of active emulsified films based on chitosan-carboxymethyl cellulose containing zinc oxide nano particles ,” International Journal of Biological Macromolecules ,2-5. 14. Xie.Y ,Yiping He,Irwin.P , Jin.T , Shi.X, ,(2011) “Antibacterial Activity and Mechanism of Action of Zinc Oxide Nanoparticles against Campylobacter jejuni ,” 77(7) , Pages 2325-2331. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 816 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 415 |