تعداد نشریات | 39 |
تعداد شمارهها | 1,171 |
تعداد مقالات | 8,438 |
تعداد مشاهده مقاله | 6,322,959 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,566,943 |
تهیه پوشش خوراکی مرکب از کربوکسی متیل سلولز و روغن کنجد برای پوشش دهی توت فرنگی و بررسی خواص آن | ||
علوم و فنون بستهبندی | ||
مقاله 6، دوره 11، شماره 41، خرداد 1399، صفحه 60-71 اصل مقاله (2.43 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
فاطمه خوشدونی فراهانی* 1؛ عبدالرسول ارومیه ای2؛ انوشه شریفان3؛ زهرا خوشدونی فراهانی4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشجوی رشتة علوم و صنایع غذایی | ||
2دانشیار گروه شیمی پلیمر، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب | ||
3دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
4دانشجوی دکترای دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشجوی رشتة علوم و صنایع غذایی | ||
تاریخ دریافت: 01 دی 1397، تاریخ بازنگری: 30 دی 1397، تاریخ پذیرش: 01 اردیبهشت 1398 | ||
چکیده | ||
در این تحقیق، فیلم خوراکی مرکب از کربوکسی متیل سلولز با درصدهای مختلفی( 0/0، 2/0، 4/0، 6/0%) از روغن کنجد تهیه گردید و خواص فیزیکی، مکانیکی آن مورد بررسی قرار گرفت. از تیمار توأم با درصد بهینه، پوشش خوراکی تهیه گردید و خواص میکروبی آن مورد سنجش قرار گرفت. داده های حاصل از آزمایش به روش آزمون فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. آنالیز واریانس نتایج نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد. بر اساس نتایج حاصله عوامل مکانیکی و فیزیکی نشان داد که میزان مقاومت کششی، مدول الاستیک در پوشش حاوی 2/0 % روغن نسبت به تیمار شاهد کمتر بود و میزان ازدیاد طول افزایش یافت. غلظت روغن اختلاف معنی داری (05/0P>) در نفوذپذیری به بخار آب فیلم های امولسیونی ایجاد نکرد. نتایج بررسی عوامل میکروبی نیز نشان دادند که به لحاظ ضدمیکروبی بودن، پوشش های خوراکی حاوی محلول 2/0 % روغن کنجد همراه با ترکیب سوربات پتاسیم اثر بازدارندگی خوبی بر روی میوه توت فرنگی تازه داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
کربوکسی متیل سلولز؛ روغن کنجد؛ پوشش خوراکی؛ فیلم خوراکی؛ توت فرنگی | ||
مراجع | ||
1. احمدی، ع. (1387). «ارزیابی برخی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلمهای پلیساکاریدی و تأثیر آن بر بیاتی نان. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی. دانشکده کشاورزی». دانشگاه تربیت مدرس. گروه علوم و صنایع غذایی.## 2. بهرمند، ن. (1392). «بررسی اثر پوشش خوراکی مرکب از پروتئین و چربی بر ماندﮔاری سیب». پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات.## 3. پورصباغیان، م.، باقری، ن.، چایچی، م. و فرهودی، م. (1394). «بررسی روش ساخت و ویژگیهای فیلمهای خوراکی امولسیونی و دولایه». فصلنامه علمی ترویجی علوم و فنون بستهبندی، سال ششم، شماره24.## 4. ﺟﻌﻔﺮﻧﮋادی ﻣﺎﺳﻮﻟﻪ، ا.، عیوض زاده، ا. و عزیزی، م. ح. (1396). «ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺑﻜﺎرﮔﻴﺮی روﻏﻦ ﻛﻨﺠﺪ و ﻣﻮﺳﻴﻼژ داﻧﻪ اﺳﻔﺮزه، ﺑﺮ وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﺣﺴﻲ و ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻛﻴﻚ روﻏﻨﻲ». مجلّه علوم و صنایع غذایی، شماره 72، دوره 4، صفحات 133-153.## 5. جوانمرد، م. و گلستان، ل. (1389). «ﻧﻔﻮذﭘﺬﻳﺮی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺑﺨﺎر آب در فیلمهای خوراکی بر پایة ﻛﻨﺴﺎﻧﺘﺮة ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ آب ﭘﻨﻴﺮ و روغن زﻳﺘﻮن». ﻣﺠﻠﻪ ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ ﺷﻴﻤﻲ اﻳﺮان، سال ﻧﻬﻢ، ﺷﻤﺎره 46، صفحات 4-12. #3 6. دیدار، ز. و حداد خداپرست، م. ح.(1393). «بررسی اثر روکش کردن توسط روغن بذرک بر ویژگیهای فیزیکی فیلم ژلاتینی». نشریة نوآوری در علوم و فنّاوری غذایی، سال ششم، شمارة سوم، صفحات 1-8.## 7. رﺿﺎﺋﻲ، م. و ﺻﺪاﻗﺖ، ن. (1394). «ﻛﺎرﺑﺮد ﻓﻴﻠﻢﻫﺎ و ﭘﻮﺷﺶﻫﺎی ﺧﻮراﻛﻲ در ﺑﻬﺒﻮد ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری ﻣﻴﻮهﻫﺎ وﺳﺒﺰیﻫﺎی ﺗﺎزه». سومین هماش بزرگ علوم و صنایع غذایی، دانشگاه صنعتی اصفهان.## 8. زاهدی، ی.، صداقت، ن. و قنبرزاده، ب. (1390). «ویژگیهای ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﻓﻴﻠﻢﻫﺎی اﻣﻮﻟﺴﻴﻮﻧﻲ ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪه از ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﮔﻠﻮﺑﻮﻟﻴﻦ ﻛﻨﺠﺎﻟﻪ ﭘﺴﺘﻪ و اﺳﻴﺪ اﺳﺘﺌﺎرﻳﻚ». ﻓﺼﻠﻨﺎﻣﻪ ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﻳﻊ غذایی، شماره (1)33، دوره 8، صفحات 47-57.## 9. زنوزی، ر. (1389). «تهیه پوششهای خوراکی ضدقارچ بر پایه پلیمرهای طبیعی». پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی- صنایع غذایی. دانشگاه آزاد اسلامی. واحد علوم و تحقیقات.## 10. شعبانی، ش. و طوماری، ا. (1387). «کنترل کیفیت میکربی مواد غذایی». دانشگاه آزاد اسلامی (واحد تهران جنوب).## 11. فاضل، م.، عزیزی، م. ح.، عباسی، س. و برزگر، م.(1390). «ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺛﻌﻠﺐ، ﮔﻠﻴﺴﺮول و روﻏﻦ ﺑﺮ وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﻓﻴﻠﻢ ﺧﻮراﻛﻲ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺳﻴﺐ زﻣﻴﻨﻲ». ﻣﺠﻠّﻪ اﻳﺮان ﻋﻠﻮم ﺗﻐﺬﻳﻪ و ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ، ﺳﺎل ﺷﺸﻢ، ﺷﻤﺎره 4، صفحات 93-102.## 12. قنبرزاده، ب.، الماسی، ه. و زاهدی، ی. (1388). «بیوپلیمرهای زیست تخریبپذیر و خوراکی در بستهبندی مواد غذایی». داﻧﺸﮕﺎه ﺻﻨﻌﺘﻲ اﻣﻴﺮﻛﺒﻴﺮ(ﭘﻠﻲﺗﻜﻨﻴﻚ ﺗﻬﺮان) ﺗﻬﺮان.## 13. قنبرزاده، ب و الماسی، ه.(1388). «ﺑﺮرﺳﻲ وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﻓﻴﻠﻢﻫﺎی ﻣﺮﻛﺐ زﻳﺴﺖ ﺗﺨﺮﻳﺐﭘﺬﻳﺮ ﺧﻮراکیکربوکسی متیل سلولز - اسید اولئیک». ﻓﺼﻠﻨﺎﻣﻪ ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ. دوره 6، شماره 2، صفحات 35-41.## 14. قنبرزاده، ب.، پزشکی نجف آبادی، ا. و الماسی، ه.(1390). «فیلمهای خوراکی فعال در بستهبندی مواد غذایی». فصلنامه علوم و صنایع غذایی. دوره8، شماره31، صفحات 123-134.## 15. گروسی، ف.، جوانمرد، م. و حسنی، ف. (1390). «ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ آب ﭘﻨﻴﺮ و ﺻﻤﻎ ﮔﻼن ِ ﻛﺎرﺑﺮد ﭘﻮﺷﺶ ﺧﻮراﻛﻲ ﺑﺮای ﻣﻴﻮه زردآﻟﻮ (Prunus armeniaca L.)». ﻓﺼﻠﻨﺎﻣﻪ ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ. دوره 8، شماره 29، صفحات 39-48.## 16. واحدی، ن. و مظاهری تهرانی، م. (1386). «بهینهسازی فرمولاسیون ماست معمولی میوهای و بررسی کیفیت آن در طی زمان نگهداری». هفدهمین کنگره ملّی صنایع غذایی ایران، صفحات 1-11.## 17. وحدت، ش.، قاسمنژاد، م.، ﻓﺘﻮﺣﯽ ﻗﺰوﯾﻨﯽ، ر.، شیری، م. ع. و خداپرست، س. ع. ا. (1391). «اﺛﺮ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ژل آﻟﻮﺋﻪورا ﺑﺮ ﺣﻔﻆ کیفیتﭘﺲ از ﺑﺮداﺷﺖ ﻣﯿﻮه توتفرنگی». ﻧﺸﺮﯾﻪ ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎی ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ، ﺟﻠﺪ 22، شماره 3، صفحات 272-285.## 18. Campos, R., Rodovalho, M. & Clemente, E. (2009). “Coating on ‘Camarosa’organic strawberries stored at low temperature.” Brazilian Journal food Technology, 12, 60-67.##
19. Dashipour, A., Khaksar, R., Hosseini, H., Shojaee-Aliabadi, S. & Kiandokht, G. (2014). “Physical, antioxidant and antimicrobial characteristics of carboxymethyl cellulose edible film cooperated with clove essential oil.” Zahedan Journal of research in medical Sciences, 16, p 34-42.##
20. DE Azeredo, H. M. C. (2012). “14 Edible coatings.” Advances in Fruit Processing Technologies, 345.##
21. Dhanapal, A., Sasikala, P., Rajamani, L., Kavitha, V., Yazhini, G., Banu, M Shakila. (2012). “Edible films from Polysaccharides.” Food science and quality management, 3, p 9-18.##
22. GALUS, S. & Kadzinska, J. (2016). “Moisture sensitivity, optical, mechanical and structural properties of whey protein-based edible films incorporated with rapeseed oil.” Food technology and biotechnology, 54, p 78-89.##
23. Maftoonazad, N. & Ramaswamy, H. S., (2005). “Postharvest shelf-life extension of avocados using methyl cellulose-based coatings.” Lebensmittel Wissenschaft und Technology 38: 617- 624.##
24. Nemet, N. T., ŠOŠO, V. M. & Lazic, V. L. (2010). “Effect of glycerol content and pH value of film-forming solution on the functional properties of protein-based edible films.” Acta Periodica Technologica, p 57-67.##
25. Perez-Mateos, M., Montero, P. & Gomez-Guillen, M. (2009). “Formulation and stability of biodegradable films made from cod gelatin and sunflower oil blends.” Food Hydrocolloids, 23, p 53-61.##
26. Standard test method for tensile properties of thin plastic sheeting. Philadelphia, American society for testing and materials. standard D882, 2001.##
27. Standard test methods for water vapor transmission of material, American Society for Testing and Material: Philadelphia, PA, Annual book of ASTM, E 96-95, ASTM 1995.##
28. Vargas, M., Albors, A., Chiralt, A. & Gonzalez-Martinez, C. (2006). “Quality of cold-stored strawberries as affected by chitosan–oleic acid edible coatings.” Postharvest Biology and Technology, 41, p 164-171.## | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 678 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 314 |