تعداد نشریات | 39 |
تعداد شمارهها | 1,175 |
تعداد مقالات | 8,460 |
تعداد مشاهده مقاله | 6,348,658 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,599,842 |
مروری بر مواد و پوشش های داخلی قوطی های کنسرو جهت بسته بندی | ||
علوم و فنون بستهبندی | ||
مقاله 7، دوره 9، شماره 35، آذر 1397، صفحه 72-81 اصل مقاله (1.69 M) | ||
نوع مقاله: تألیفی | ||
نویسندگان | ||
راضیه ثانی* 1؛ میترا زارع2 | ||
1استادیار، گروه مهندسی مواد، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران | ||
2مربی، گروه مهندسی پلیمر، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز،ایران | ||
تاریخ دریافت: 01 اردیبهشت 1397، تاریخ بازنگری: 30 اردیبهشت 1397، تاریخ پذیرش: 01 آذر 1397 | ||
چکیده | ||
علم بستهبندی در صنایع غذایی، دانش نگهداری مواد غذایی در بستهبندیهایی است که بتواند غذاها و یا نوشیدنیها را بدون تغییر در طعم، رنگ و همچنین عاری از هر گونه عامل بیماریزا نگهداری کند. یکی از انواع بستهبندیهای مطرح در این صنعت، بستهبندی در قوطی فلزی است. برای ساخت این قوطیها از فلزات خاصی استفاده میگردد. قوطیهای فلزی معمولاً با لایهای از ماده پلیمری پوشش داده میشوند تا فلز تحت تأثیر غذا قرار نگیرد، زیرا مواد غذایی با قدرت اسیدی زیاد باعث پیشرفت خوردگی با بدنه فلزی میشوند. خوردگی فلز میتواند سبب نشت از قوطی و در نهایت گندیدگی، فساد غذا و یا نوشیدنی گردد. ایجاد پوشش پلیمری از واکنشهای خوردگی بین غذا و بدنه فلزی جلوگیری میکند. مقاله حاضر، مروری است بر فلزات مطرح در صنعت بستهبندی مربوط به قوطیهای کنسرو و همچنین پلیمرهایی که به عنوان پوشش بر روی فلز استفاده میگردند. | ||
کلیدواژهها | ||
قوطی کنسرو؛ پوشش فلزی؛ پوشش پلیمری | ||
مراجع | ||
1. میرنظامی ضیابری، س.، (بهار 1389)،«اصول بستهبندی مواد غذایی»، چاپ چهارم، انتشارات آییژ، تهران. 2. صداقت، ن. (فروردین1385)، «تکنولوژی بستهبندی مواد غذایی: مبانی»، شابک: 7-04-9900-964، انتشارات مرز دانش. 3. طرح «مطالعات امکانسنجی مقدماتی طرح تولید قوطی کنسرو»، (فروردین 1390)، سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران. 4. ساعتچی، ا.، (1394)، «مهندسی خوردگی»، چاپ سوم، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان. 5. استاندارد ملّی ایران 2455 (1393)،«بستهبندی– پوششهای مورد مصرف در بستهبندی فلزی مواد غذایی و آشامیدنی- ویژگیها». 6. استاندارد ملّی ایران2509،(1393)،«بستهبندی – پوششهای مورد مصرف در بستهبندی فلزی – روشهای آزمون». 7. استاندارد ملّی ایران1881،(1381)، «ظروف فلزی غیرقابل نفوذ جهت نگهداری مواد غذایی (ویژگیها)». 8. قربانی، م،(1391)،«پوشش دادن فلزات»، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف، تهران. 9. حدادی اصل، و، (1385)، «تکنولوژی پلیمرها»، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران. 10. Geueke, B., (December 2016), “Dossier – Can Coatings”, Food Packaging Forum, DOI: 10.528/zenodo 200633, pp. 1-10.
11. ISO 8442-6:2000, Materials and articles in contact with foodstuffs -- Cutlery and table holloware -- Part 6: Lightly silver-plated table holloware protected by lacquer.
12.K. T. Oldring P., Nehring U., (September 2007), “Packing Materials 7.Metal Packing for Food Stuffs”, International Life Science Institute, pp.1-39.
13.Safta M., Limam I., Bouajina A., Ousji B., JomaaEya, G. Turki, Belgaied S., RidhaDriss, M.&Kalfat, R.,(2018), “Characterization of the Migration of Bisphenol A and F Diglycidyl Ethers from Epoxy-coatedContainers to Food Simulants",Analytical Letters”, Vol.51, Issue 3: Tenth Maghreb-Europe Conference on Materials and Applications for Devices and Sensors (MADICA 2016).
14. Morsch S., LyonS., GibbonS. R.,(2017), “The Degradation Mechanism of an Epoxy-Phenolic Can Coating”,Progress in Organic Coatings, Vol. 102, 01, pp. 37-43
15. R. Slama M.,(1996), “Polyester and Vinyl Ester Coatings”, Journal of Protective Coatings & Linings, pp.88-109. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 999 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 602 |